Производството на мебели от масив

Производството на мебели от масив

Решили сте да подмените обзавеждането в дома си, но не знаете към, какво да се насочите. Ако искате да заложите на качество, елегантност и дългогодишна употреба, то Вашият избор е само един – мебели от масив. За да стигнете обаче до финалната цел – покупката е добре да сте наясно с някой тънкости около мебелите от дърво. Тази статия ще ви предложи информация относно видовете финиш за мебели от масив, които фабрика за Мебели Еврика предлага на своите клиенти.

Мебелите от масив гарантират прецизност в изпълнението и изискан стил. Мебелите от масив се изработват от естествен сух материал. Най-често използваните видове дърво са дъб, бук, череша, чам, орех, липа. Подбора на дърво за изработка на мебели се прави високо прецизно, разделя се на няколко категории, което и определя неговото качество. В първата група е материала с най-високо качество. Той е еднороден на цвят и изчистен, без каквито и да е чворове, чепове. Този материал се използва за направата на шкафове, маси, гардероби, спални и други подобни мебели изискващи много прецизно изпълнение в изработката. При следващия вид материал се допуска известна белота във фладера. От него се изработват врати, порти, стълби, мебели за хотели, заведения и в някои случай офис обзавеждане. Третата най-ниско качествена група мебели произведени от масив се наричат още рустик. Този материал се употребява за направата на други мебели от масив и стъпала. При този материал гъстотата на пукнатините е доста по-голяма и за да се направи качествен и стабилен продукт се налага запълването на празнините с кит или смола, но това оказва влияние на крайния завършен вид и поради тази причина цената на този материал за изработка на мебели е доста по-ниска.  

Самият производствен процес на мебелите от масив е сложна и дълга процедура.  Предлагаме ви кратка и сравнително ясна схема, по която много по-лесно ще се ориентирате в продуктите, а това ще ви помогне в избора на правилните мебели от масив:

  • Първият вид се нарича „Байц” или дву компонентен полиуретанов лак, които има изцяло химичен състав. Първоначалната стъпка е нанасяне на лака, след като изсъхне се преминава към прешлайф, следва запълване с грунд, а  когато и той изсъхне, отново се минава и запечатва окончателно дървото с лак. Покритието с лак може да е различно. Изборът е между мат, сатен и гланцова основа. Към всичко това може да се прибави и слънцезащитна основа. Мебелите произведени по този стандарт са лесни за поддръжка и почистване. Достатъчни са само обикновени препарати за почистване на мебели;
  • Втория вид се нарича цветно прозрачно финишово масло. То е с добавки на вакса. Материалът е висококачествен и екологичен. Избор на цветова гама има голям. Принципа на работа тук се състои изцяло от ръчна изработка, като материала се нанася и се полира. Това придава на мебели от масив изключителен уникален ефект и изящен вид. За поддръжката ма мебелите от този материал се изисква подхранване веднъж годишно с безцветно масло и полиране с вълнена кърпа;
  • Третата технология за производство на мебели от масив се нарича патина. Лаковете, които се използват тук са на химическа основа. Първоначално се нанася дву компонентна цветна основа, оставя се да престои едно денонощие и се шлайфа с телена четка, като за целта трябва да се отстранят покривите от боята. Следва нанасяне на патината, чиито цвят е избран предварително. Патината прониква до всички кътчета в дълбочина и съхне мигновено бързо. След което отново се шлайфа. Крайната завършителна част е покритие с безцветен лак, който служи и за запечатване. Тази мебел е известна като Арт мебел и е за ценителите на качественото и ефектно, стилно обзавеждане;
  • Четвъртия тип технология и материали се наричат декупажна. Той е и краен ефект, прилагащ се при по-нови мебели от масив, а също и при старите вече. Върху определени части от мебел с декупажно лепило се наслагват парчета от вестници, салфетки или картички. Разположението е хаотично. Покрива се със защитен лак. За този вид технология е характерно разчупения вид въображение и импровизациите.

  Знаейки технологиите и методите на изработка на мебелите от масив, вие ще направите правилния избор в новото обзавеждане на дома си.

  Мебелите от масив са класически моден стил, който преминава през времето и никога не губи своята обаятелност, красота и стил. Мебелите от масив са предпочитани, както заради външността си, така и заради гаранцията в дългогодишния им живот, а комфорта, който доставят е несравнимо изпитано удоволствие вече столетния наред.   

 

Мебелна фабрика „Еврика” е лидер в производството на висококачествени мебели от масив. В нашия…
Попитахме наша клиентка защо предпочита да купува за своя дом мебели от масив, въпреки че са на по-…
В днешно време много хора предпочитат ретро стила да обгражда и разведрява домовете, офисите им и…
Терасата е неизменна част от дома, а възможностите за декорирането й са практически безкрайни. Може…
Нов дом? Прекрасна възможност да го превърнете в мястото на мечтите си. Особено що се отнася до най…