Мебели от масив или плоскости?

Мебели от масив или плоскости?

Ако вече сте се уморили да гледате правоъгълни или квадратни форми в мебелите си, то тази статия е за вас. Тук ще обърнем малко внимание на матариалите, от които се произвеждат мебелите в днешно време, тъй като мнозина от нашите клиенти не са запознати с тематиката. В момента на пазара за мебели в България се предлагат няколко вида мебели: мебели от плоскости - МДФ или ПДЧ фурнировани с естествен фурнир или ламинирани, както и мебели от масивна дървесина - основно - липа, топола, бук, череша, дъб или орех

ПДЧ = Пресовани Дървесни Частици”. Това са плоскости, направени от пресовани малки дървесни парчета, слепени със смолисти вещества. За да може така направената плоча да е по-устойчива и разнообразна, по отношение на цветове и текстури, се полага двустранно покритие. Това покритие може да бъде както естествен дървен фурнир, така и ламинирана повърхност. MDF = Medium Density Fiberboard. В превод означава плоскости от фибри със средна плътност. Този продукт се налага благодарение на свойствата си като заместител на масивната дървесина и е по-добър от ПДЧ. Плоскостите сe "маскират" след това с тънък слой дървесина наречен – естествен фурнир или ламинат – изкуствено покритие. Фурнирът може да е бук, череша, дъб или орех. Като тук цветовото разнообразие е голямо. Този вид мебели имитират естественият материал - дърво по много успешен начин. Тъй като са евтини са предпочитан заместител. Плоскостите “маскирани” с ламинат - най разпространените мебели на българският пазар са и най-евтиният вариант който може да изберете, устойчиви са на надрасквания, за съжаление при докосване, се усещат и изглеждат като пластмасови. Другият недостатък, е че не излъчват тази топлина като дървото и нямат много варианти като цветове, които да наподобяват дърво.

Масивен шкафВторият и по-скъп вариант са мебели от масивна дървесина. Те са най-дълготрайни от всички, внасят много топлина във вашият дом и са най-красиви. Друго предимство, е че от масивна дървесина могат да се изработят най-различни форми обли, плоски с декорации, нещо което е немислимо при другите видове материали, тъй като ПДЧ и МДФ са плоскости, които се нарязват на различни панели, в резултат на което мебелите от този вид изглеждат с прави, квадратни или правоъглни форми. Към мебелите от масив може да се вградят множество резбовани елементи, които им придават допълнителна красота. Мебелите от масивна дървесина са чувствителни към колебанията на влажността, температурата и механични въздействия. За това дървото внимателно се суши и обработва за защита от околната среда. Масивът преминава през сериозна обработка със специални химикали, в това число и антисептици, и многослойно се намазва с конкретен лак. Така обработено дървото съхранява своята издържливост и красота в продължение на много години.

Мебелна фабрика „Еврика” е лидер в производството на висококачествени мебели от масив. В нашия…
Попитахме наша клиентка защо предпочита да купува за своя дом мебели от масив, въпреки че са на по-…
В днешно време много хора предпочитат ретро стила да обгражда и разведрява домовете, офисите им и…
Терасата е неизменна част от дома, а възможностите за декорирането й са практически безкрайни. Може…
Нов дом? Прекрасна възможност да го превърнете в мястото на мечтите си. Особено що се отнася до най…