Как да изберем кухня

Как да изберем кухня

Кухнята е помещение в дома, в което приготвяме храната си. Много често кухнята е лицето на дома и отражение на домакинята. Тя обаче никога не е била само и единствено място за приготвяне на обяда или вечерята, напротив, кухнята има самоличност, живее свой живот и налага своите закони. На цялото семейство.

Ако в дома няма кухня, значи не е дом, а само постройка.

И, тъй като значимостта на кухнята за дома, домакинството и семейството е много голяма, вижте тези няколко съвета, ако ви предстои обзавеждане на кухня.

1. Кухненските модули трябва да уплътняват 100% от мястото, където сте предвидили да са те – без да остават компромисни процепи или видими недостатъци по стените. Ако имате криви стени, колони или комини, скрийте ги.

2. Всяко помещение е индивидуално – много рядко готовите кухни в мебелните магазини и каталози пасват напълно, почти винаги се налагат промени. Най-доброто решение си остават мебелите по поръчка, в т.ч. и кухните по поръчка. При тях се съобразява:

- къде по стените има ел. контакти, за да се поставят там електроуредите;

- в коя част на помещението са водопроводните тръби, за да се сложи там мивката;

- къде има комини, за да се реши къде да е аспираторът и т.н.

Как да изберем кухня

3. След като тези основни точки се вземат предвид, се прави останалата част от проекта. Този проект често търпи промени, докато отговори на желанията, представите и финансовите възможности на клиента. Това случва ли се при готовите предложения в магазините за мебели?

4. Кухнята по поръчка може да се изготви в избран от клиента цвят или съчетание от цветове. Клиентът си избира и дръжките на шкафчетата, броя на рафтовете в тях, размера на мивката, както и всички останали малки подробности, благодарение на които кухнята ще стане уникална!

5. Монтажът е препъникамъкът за много от хората, които решават да си купят нещо готово от магазина. Сглобяването на мебели не е силна черта на всеки. Много клиенти си мислят, че е лесна работа и ще се справят, до момента, в който нещо не пасне, някой елемент в комплекта липсва, готовото изделие се получава наклонено. При кухните по поръчка няма опасност нищо такова да се случи–мебелистите са професионалисти, които внимателно и качествено извършват монтажа, за да е всичко както трябва.

6. Удобство. Най-важното нещо за една кухня е удобството. На първо място обзавеждането в кухнята трябва да е функционално. За жалост в магазините, готовите кухни невинаги са функционални. За сметка на това, при поръчка на кухненско обзавеждане, можете да поискате шкафовете да са с изтеглящи се чекмеджета, вместо врати, а нивото на височина при работните плотове, да бъде съобразено с вашия ръст. Правилната работна височина се определя между разстоянието между лакътя и плота за работа, което е между 10-15 см, но стандартните кухни в магазина може да се окажат неудобни за вас.

7. Разпределение на работните зони. За да прецените правилно от каква кухня се нуждаете, не е достатъчно само да дадете размерите на фирмата, и да изберете материала. Необходимо е да съобразите и как ще са разположени всички работни зони, за да ви е максимално удобно. В кухнята се обособяват пет работни зони – зона за готвене, за миене, за подготовка на храната, съхранение и запасяване. Съответно всяка от тях има своето място в помещението.

За да ви бъде удобно, а и за да избегнете неприятни инциденти, разположете зоната за подготовка на храната между зоната за миене и зоната за готвене. Обикновено това са кухненските плотове, затова е най-добре те да бъдат между мивката и печката.

Зоната за съхранение /кухненските шкафове и чекмеджета/ може да се разполага над или под кухненските плотове и мивката, но не и над кухненската печка. Оставете пространството над нея свободно или монтирайте аспиратор там. Друг вариант е да я разположите непосредствено до зоната за запасяване /хладилника, шкафовете за консерви и подправки/. Това е удачно решение, ако изграждате П-образна или Г-образна кухня.

8. Оптимизиране на пространството. Липсата на свободно пространство в кухнята е един от проблемите, с които се бори всяка съвременна домакиня. Лесно можете да го решите с мултифункционални мебели, които да ви спестят главоболията. Кошница за прибори, допълнителни вътрешни чекмеджета, ъглови или колонни шкафове биха могли да ви спестят доста главоболия. Ако разполагате с малко пространство, а трябва да поберете максимум вещи в него, обърнете се към проектанти, които да създадат кухнята според личните ви нужди.

9. Поддръжка. Какво ще направите, ако кухненското обзавеждане, което сте купили при разпродажба в някой магазин, след няколко седмици се повреди? В най-добрия случай ще ви се наложи да го поправите сами, а в най-лошия – да купувате ново. При мебелите по поръчка, особено, ако са от масив, подобен риск няма. На първо място качеството на продукта е много високо, а на второ – фирмата производител дава гаранция за качество минимум една година и в случай на повреда, винаги можете да се обърнете към тях за помощ. Така ще можете да си спестите доста време и пари. Освен това ще получите отлично обслужване.

Важно предимство при избора на мебелите на фирма „Еврика“ е, че се съобразяваме изцяло с мебелите, декора и стила на стаите. При нас вие избирате модела на кухнята, която да бъде най-удобна за вас. Разполагаме с голям каталог от изискани, класически и съвременни модели, които да отговорят на вашите изисквания.

Разбира се, всички предимства на кухните по поръчка са в сила, когато клиентът попадне на качествен изпълнител. Внимавайте да не попаднете на самозванци, които ще ви вземат парите и „ще си оставят ръцете“.

В богатия асортимент на мебелна фабрика „Еврика“ са включени и прекрасни кухни с класическа визия, аристократизъм и изключително високо качество. Всички кухни се проектират, а впоследствие създават, след оглед и измерване на помещението от служител на „Еврика“ – така не стават грешки поради невнимание или незнание.

Произвеждаме кухните от масив бук, череша, дъб, липа. Разнообразието от цветове е голямо, а има и възможност кухнята да е със специален състарен финиш, с патина и пр. В „Еврика“ използваме най-модерните механизми, кошници, поставки за бутилки, обков и т.н., които поръчваме всяка конкретна поръчка, съобразени с нея.

Разгледайте някои предложения в каталога ни и се свържете с нас за Вашата кухня на мечтите!

Мебелна фабрика „Еврика” е лидер в производството на висококачествени мебели от масив. В нашия…
Попитахме наша клиентка защо предпочита да купува за своя дом мебели от масив, въпреки че са на по-…
В днешно време много хора предпочитат ретро стила да обгражда и разведрява домовете, офисите им и…
Терасата е неизменна част от дома, а възможностите за декорирането й са практически безкрайни. Може…
Нов дом? Прекрасна възможност да го превърнете в мястото на мечтите си. Особено що се отнася до най…